Jemen: Armáda dobyla ďalšiu baštu islamských militantov

15.06.2012 Celý región

Aden 15. júna (TASR) - Jemenská armáda dobyla dnes tretiu baštu al-Káidy v provincii Abjan na juhu krajiny, oznámili miestne úrady a obyvatelia. Ide o ďalší dôležitý úspech v Spojenými štátmi podporenej ofenzíve s cieľom vyhnať islamských militantov z miest, ktoré obsadili pred vyše rokom.

Počas dnešných bojov zahynulo najmenej 17 militantov, uviedol miestny predstaviteľ. Bojovníci, ktorí kontrolovali mesto Šakrá, podľa neho utiekli do hornatého regiónu západne mesta.

K unikajúcim militantom patril aj líder organizácie Ansár aš-Šaría v Abjane, ktorý hľadal útočisko v kmeňových oblastiach. Vo štvrtok pri ťažkých bojoch vojaci zabili najmenej 40 islamistických bojovníkov.

Vyše mesiac trvajúca ofenzíva jemenskej armády dosiaľ viedla k vyhnaniu bojovníkov skupiny Ansár aš-Šaría, odnože al-Káidy, z dvoch dôležitých miest Džaár a Zindžibár. Militanti však varovali, že uskutočnia protiútoky na civilné a vládne ciele.

K ofenzíve tisícov vojakov podporených tankami a vojenskými lietadlami sa pridali príslušníci miestnych kmeňov, ktoré sú proti militantom. USA poskytli jemenskej armáde výcvik a ďalšiu podporu, vrátane útokov bezpilotnými lietadlami, v obave, že islamskí militanti získali nové útočisko a baštu na Blízkom východe.

Americkí predstavitelia uviedli, že nový jemenský prezident Abd Rabbuh Mansúr Hádí oveľa viac spolupracuje v boji proti islamským militantom než jeho predchodca Alí Abdalláh Sálih, ktorý tento rok odstúpil po mesiacoch protestov proti jeho 33-ročnej vláde.

Zdroj: Reuters
 

Vyberte región